Afbakken

Het afbakken van mijn brood is heel simpel, maar wel afhankelijk van de oven die je hebt. Het brood is door ons al ongeveer drie kwart gebakken, dus gewoon gaar. Waar het om gaat is dat de korst mooi goudbruin kleurt. De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Is je oven feller, en kleurt het brood te snel of ongelijkmatig, verlaag dan de oventemperatuur naar 180 graden. Duurt het te lang voordat het brood kleurt, verhoog dan de temperatuur naar 220 graden.

 

Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 25 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker. Stokbroodjes duren gemiddeld niet langer dan 12 minuten, maar desembollen kunnen best 25 tot 30 minuten nodig hebben om mooi te kleuren en van binnen te ontdooien. Als je brood na het afbakken een mooie goudbruine kleur heeft maar in de kern nog bevroren is, verlaag dan de volgende keer de oventemperatuur en verleng de baktijd.